De AK-47 (Avtomat Kalasjnikova obraztsa 1947 goda). | Foto ter illustratie!

Justitie wil doodstraf voor blanke rechts-extremistische terrorist aanslag winkelcentrum El Paso

Justitie in de Amerikaanse staat Texas wil de doodstraf gaan eisen tegen de rechts-extremistische terrorist die twintig personen doodschoot bij een aanslag in een winkelcentrum in El Paso.

DE 21-jarige Patrick Crusius blijkt geïnspireerd te zijn door de terroristische aanslag in Christchurch in Nieuw-Zeeland. Daarbij werd een groot aantal bezoekers van moskeeën onder vuur genomen en doodgeschoten. Crusius plaatste kort voor de schietpartij in El Paso een manifest online waarin hij zijn schietpartij aankondigde.

In totaal schoot de blanke rechts-extremistische terrorist twintig personen dood in het winkelcentrum. Tientallen anderen raakten gewond en liggen in het ziekenhuis. Met een legaal gekochte AK-47 machinegeweer heeft Crusius een bloedbad aangericht. De openbaar aanklager behandeld de zaak als terrorisme en is van plan om de doodstraf te eisen.

Kort na de schietpartij in El Paso werd de Verenigde Staten opgeschrikt door een tweede massaschietpartij. In Ohio opende een schutter het vuur met een AR-15 semi-automatische vuurwapen. Hierbij zijn zeker negen doden gevallen. Over de motieven van de tweede schutter is nog weinig bekend.