© Pexels / Pixabay

Justitieminister België onder vuur na beelden van plassen op politieauto

De Belgische justitieminister Vincent Van Quickenborne ligt onder vuur nadat beelden zijn opgedoken van een plaspartij op zijn verjaardagsfeestje. De beelden tonen hoe gasten van het feestje tegen een politieauto hebben geplast.

De politie was verontwaardigd over het incident en reageerde met een statement waarin ze haar afkeuring uitsprak. Van Quickenborne, die mede over de politie gaat, sprak ook zijn afkeuring uit, maar hield vol dat hij niets had gemerkt van het wangedrag.

De beelden die omroep VRT heeft bemachtigd, wekken echter de indruk dat Van Quickenborne wel degelijk op de hoogte was van wat er gebeurde. Op de beelden is te zien hoe gasten van het feestje lachend foto’s en filmpjes maken van hun acties met de lege en open politiewagen.

Een paar uur later komt ook de minister zelf naar buiten. Hij kijkt samen met een feestganger schaterend naar zijn telefoon en doet alsof hij gaat plassen. Daarna loopt hij naar de politieauto en doet hij de deur open.

Van Quickenborne blijft erbij dat hij van niets wist. “Uit gebaren afleiden dat hij op de hoogte was, is interpretatie”, zegt zijn departement.

Het Belgische openbaar ministerie laat weten dat het onderzoek nog niet is afgerond. De politievakbonden eisen opnieuw opheldering. Vakbondsman Carlo Medo spreekt van “verantwoordelijkheid nemen en zijn conclusies trekken”.