Kanalen vermeende complotdenkers op Telegram offline gehaald door Openbaar Ministerie (OM)

Justitie heeft op Telegram kanalen van vermeende complotdenkers offline gehaald.

Het gaat om de kanalen Bataafse Republiek en Bataafse Nieuws. De kanalen komen al langer voor in strafrechtelijke onderzoeken van het Openbaar Ministerie (OM). Sinds afgelopen mei zijn er meerdere verdachten veroordeeld omdat ze op deze kanalen bedreigingen, en opruiende en lasterlijke berichten hadden geplaatst, of verwijzingen naar andere kanalen met strafbare inhoud. De kanalen hadden op het moment van afsluiten meer dan 13.000 leden en waren groeiende.

De afgelopen week werd aangekondigd dat in een nieuw kanaal video’s geplaatst zouden gaan worden met bedreigende, opruiende en lasterlijke inhoud. Over deze video’s had de voorzieningsrechter in Den Haag eerder al geoordeeld dat ze verboden inhoud bevatten, dat ze van het internet verwijderd moesten worden en niet meer opnieuw geplaatst mogen worden. In Bataafse Republiek en Bataafse Nieuws werd reclame gemaakt voor het nieuwe kanaal.

De rechter-commissaris heeft vrijdag toestemming gegeven om de kanalen af te sluiten. Daarop heeft de politie de kanalen afgesloten, leden kunnen geen nieuwe berichten meer plaatsen. Het aangekondigde nieuwe kanaal is door de eigenaar vrijdagavond al vrijwillig verwijderd. De politie en het OM doen verder onderzoek in deze zaak.