KNVB wil politieonderzoek naar mogelijke matchfixing in voormalige beloftencompetitie

De KNVB roept de autoriteiten op om een onderzoek te doen naar mogelijke matchfixing in de voormalige beloftencompetitie.

Aanleiding is een podcastserie van de NOS waaruit blijkt dat verschillende wedstrijden, waaronder Jong Roda JC-Jong RKC in 2019, zou zijn beïnvloed door het omkopen van speles. Een man die zichzelf matchfixer noemt zegt in het gesprek dat vijf spelers van Jong RKC 1500 euro per persoon kregen om de wedstrijd tegen Jong Roda JC te verliezen. Volgens de fixer zou ook de wedstrijd Jong FC Eindhoven en Jong fortuna op 2 december 2019 zijn gefixt.

De voetbalbond schrijft dat de signalen van matchfixing bekend zijn. ‘Op basis van het huidige dossier heeft de KNVB nu onvoldoende mogelijkheden om verder onderzoek te doen en tot tuchtrechtelijke vervolging over te gaan. Er is geen onomstotelijk bewijs, wat wel nodig is om een zaak te maken. Met deze nieuwe inzichten kunnen politie, het Openbaar Ministerie (OM) en overheid wellicht uit de voeten. We zien graag dat de autoriteiten, met al hun opsporingsmogelijkheden, kritisch naar deze podcasts luisteren en verder onderzoek doen naar dit dossier.’