© crime-nieuws.nl

Kopstuk beruchte Kinahan misdaadclan moet 21 jaar de cel in voor drugs, wapens en witwassen miljoenen

Een kopstuk van de beruchte Kinahan misdaadclan is door een Britse rechtbank veroordeeld tot 21 jaar gevangenisstraf.

Het gaat om Thomas Kavanagh alias ‘Bomber’ een hooggeplaatst lid van de Kinahan misdaadclan. Het gaat om een bekende criminele organisatie die gelinkt wordt aan onder meer grootschalige drugssmokkel, wapenhandel en het witwassen van crimineel verkregen vermogen. De 54-jarige Kavanagh zou de topman van de organisatie zijn in het Verenigd Koninkrijk. Hij trad volgens de autoriteiten op als soort boegbeeld.

De beroepscrimineel woonde met zijn gezin in een zwaar beveiligd herenhuis, compleet met versterkte deuren en kogelvrij glas, in Tamworth, Staffordshire. Volgens de politie leidde hij van daaruit zijn criminele imperium. In januari 2019 vielen agenten het pand binnen en troffen wapens aan en veel cash geld aan, verstopt in onder meer kussens en banken.

Het onderzoek naar Kavanagh en zijn activiteiten werd in 2016 gestart. In januari 2017 koppelde de Ierse politie een aantal inbeslagnames van drugs en wapens aan in Midlands gevestigde vracht- en logistieke bedrijven die banden hebben met de twee medeverdachten van het kopstuk en een derde Ierse man. De verdachten werden in oktober 2017 aangehouden na de inbeslagname van 15 kilo cocaïne en meer dan 220 kilo hasj. Na inbeslagname van verschillende gegevensdragers en telefoons van de verdachten, kwam het kopstuk in beeld. Hij bleek aan het hoofd te staan van de groep en werd op 12 januari 2019 aangehouden toen hij terugkeerde naar het Verenigd Koninkrijk.

Volgens onderzoekers van de National Crime Agency (NCA) kan Kavanagh gelinkt worden drugstransporten ter waarde van zeker 30 miljoen pond. Ook zou hij betrokken zijn bij het transporteren en witwassen van grote hoeveelheden cash geld. De rechtbank was het hier mee eens en heeft het kopstuk veroordeeld tot een gevangenisstraf van 21 jaar. Twee medeverdachten kregen 19,5 en 20 jaar opgelegd.

‘Kavanagh was een hooggeplaatst lid van het Kinahan-kartel, een georganiseerde misdaadgroep die synoniem staat voor geweld. Hij was hun belangrijkste man in het Verenigd Koninkrijk. Door hun criminele connecties in het buitenland was zijn organisatie in staat om drugs ter waarde van vele miljoenen ponden te organiseren, importeren en distribueren. Aldus een woordvoerder van de NCA. ‘Deze mannen beschouwden zichzelf als onaantastbaar, maar we hebben de groep systematisch kunnen ontmantelen en bewezen dat dit niet het geval was.’