Kopstuk beruchte Mexicaanse maffia aangehouden

In de Mexicaanse staat Baja California is een kopstuk van de beruchte Mexicaanse maffia (La Eme) aangehouden. Het gaat om de 53-jarige Efrain Diaz Ibarra alias ‘El Diablo’.

El Diablo heeft in de Verenigde Staten in de beruchte Pelican Bay gevangenis gezeten voordat hij gedeporteerd werd naar Mexico. Diablo is samen met zijn bodyguard, Sergio Humberto Ortiz Ledesma alias ‘El Osito’ opgepakt. De twee mannen waren bewapend en hadden een aanzienlijke hoeveelheid crystal meth (voor eigen gebruik) bij zich.

El Diablo en zijn bodyguard tentoongesteld aan de media
El Diablo en zijn bodyguard tentoongesteld aan de media

De Mexican Mafia, ook wel ‘La Eme’ genoemd, is een beruchte gevangenisbende die vooral bestaat uit Mexicaans-Amerikaanse gevangenen uit Zuid-Californië, ook wel SUR genoemd (het Spaanse woord voor zuid). De Mexican Mafia is ontstaan in Tracy, Californië in Deuel Vocational Institution door Luis “Huero Buff” Flores. De Mexican Mafia hanteert net zoals de Aryan Brotherhood en de meeste andere Amerikaanse gevangenisbendes de “Blood in, Blood Out” regel, wat betekent dat je moet moorden om er in te komen, en de enige uitweg de dood is. Onder de Mexican Mafia staan de Sureños, straatbendeleden. Deze bendeleden gebruiken het nummer 13, Aangezien M de dertiende letter van het Latijnse alfabet is.