De Mexicaanse autoriteiten hebben meerdere leden van het Sinaloa drugskartel uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Eén van de uitgeleverde criminelen is een kopstuk van het kartel die grote drugstransporten regelde.

De procureur-generaal heeft in totaal vijf mannen uitgeleverd aan de VS. Eén daarvan is Heriberto Zazueta Godoy alias ‘El Capi Beto’ een hooggeplaatste medewerker van drugsbaas Ismael ‘El Mayo’ Zambada. De Amerikanen verdenken El Capi Beto van betrokkenheid bij grootschalige drugshandel en witwassen van miljoenen dollars drugsgeld.

Volgens de Amerikaanse federale aanklacht die tegen hem was ingediend, coördineerde El Capi Beto tussen mei 2005 en december 2014 de grote drugstransporten voor het Sinaloa-kartel. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor het importeren van grote hoeveelheden verdovende middelen uit Mexico, Midden- en Zuid-Amerika. In mei 2007 werd een gigantisch drugstransport van de kopstuk van het Sinaloa-kartel onderschept. Voor de kust van Panama werd 19000 kilo cocaïne gepakt bij een actie.

El Capi Beto werd geboren op 3 februari 1960 in Culiacán, Sinaloa, Mexico. In 2013 werd hij aangeklaagd door de Amerikaanse rechtbank van Illinois wegens witwassen van geld en drugshandel. Hij werd geïdentificeerd als leider van een cel in het Sinaloa-kartel.

Volgens de aanklacht hebben El Capi Beto en anderen (waaronder Joaquin ‘El Chapo’ Guzmán, Ismael ‘El Mayo’ Zambada, Jesús Alfredo Guzmán Salazar en de Flores-tweeling) samengespannen om grote hoeveelheden cocaïne, heroïne, wiet en methamfetamine te smokkelen naar de VS vanuit Colombia, Ecuador, Venezuela, Peru, Panama, Costa Rica, Honduras, Guatemala en Mexico.