De AK-47 (Avtomat Kalasjnikova obraztsa 1947 goda). | Foto ter illustratie!

Kroongetuige liquidatie Amsterdamse crimineel heeft verklaard over meerdere liquidaties

De kroongetuige die een deal heeft gesloten met justitie in verband met de liquidatie van een Amsterdamse crimineel blijkt over meerdere liquidaties verklaringen te hebben afgelegd.

Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) vandaag bekendgemaakt. Deze verklaringen betreffen meerdere moorden en voorbereidingshandelingen daartoe, bedreigingen, poging doodslag, wapenbezit en een criminele organisatie. Hij heeft niet alleen verklaard over het aandeel van anderen bij die feiten, maar ook over zijn eigen aandeel. Deze verklaringen zijn een belangrijke stap om naast de schutters ook de opdrachtgevers van deze en andere moorden voor de rechter te kunnen brengen. Aldus het OM.

Volgens de officier van justitie zag de man, een lid van Caloh Wagoh, geen andere uitweg en heeft eind 2017 besloten om een deal met justitie te sluiten. In ruil voor strafvermindering en bescherming heeft de 34-jarige Tony de G. verklaringen afgelegd. Hij heeft hierbij onder meer twee kopstukken van motorclub Caloh Wagoh aangewezen als betrokkenen. Eén van de twee is topcrimineel Greg R. (70).

De verklaringen moeten nog getoetst worden op onder meer hun betrouwbaarheid. In het belang van de waarheidsvinding kan de inhoud van de verklaringen en van de overeenkomst nog niet bekend worden, meldt justitie. Naar verwachting kan de inhoud van de overeenkomst pas eind 2019 worden gedeeld. Het gaat dus om de liquidatie van de 30-jarige Jaïr Wessels in juli 2017 en andere liquidaties.