Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Kroongetuige Peter La Serpe in zaak rond Holleeder spoorloos verdwenen

Kroongetuige Peter La Serpe is spoorloos verdwenen.

La Serpe moet later dit jaar optreden als getuige in het hoger beroep van Heineken-ontvoerder Willem Holleeder. Volgens het gerecgtshof lukt het het Openbaar Ministerie (OM) al maanden niet om contact te krijgen met de kroongetuige. Dat bleek vandaag in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol.

Of het niet kunnen horen van La Serpe als getuige nog van invloed gaat zijn op het hoger beroep is nog niet bekend. De verklaringen van de kroongetuige zijn door de rechtbank goedgekeurd en gebruikt voor het bewijs, maar het hof zal opnieuw over de betrouwbaarheid moeten oordelen.

La Serpe sloot in 2006 een deal met justitie in het grote liquidatieproces Passage. Hij gaf toe betrokken te zijn geweest bij liquidaties. Het ging om de liquidatie van Kees Houtman in 2005 en gaf informatie over de moord op Thomas van der Bijl in 2006.

Volgens de kroongetuige zou hij Holleeder hebben horen zeggen ‘Osdorp eerst’. Houtman woonde in Osdorp en volgens justitie zou Holleeder daarmee hebben willen aangeven dat zijn liquidatie prioriteit had.

Het is volgens justitie op dit moment ‘een raadsel’ waar La Serpe is en dat het ‘volstrekt onbekend’ is waarom het niet lukt om contact te krijgen. ‘De mogelijkheid is dat hem iets is overkomen zonder dat daar weet van is.’