Kunstwerken Picasso en Mondriaan geroofd in zeven minuten bij inbraak museum teruggevonden

De Griekse politie heeft twee gestolen kunstwerken van Piet Mondriaan en Pablo Picasso teruggevonden.

Het nieuws werd bekendgemaakt op een persconferentie. Het gaat om schilderijen die in 2012 werden gestolen uit de National Gallery in Athene. Een 49-jarige verdachte is aangehouden voor de diefstallen. Hoe de politie de man op het spoor is gekomen is niet duidelijk.

Op 9 januari 2012 werden de schilderijen, Picasso’s ‘Cabeza de mujer’ uit 1939 en het schilderij ‘Molen’ van Mondriaan, uit het museum. De dader of daders zijn sluw te werk gegaan en lieten die nacht het alarm meerdere keren afgaan waardoor de bewakers het uit moesten zetten. Vervolgens werd via een balkondeur ingebroken en werden de kunstwerken binnen zeven minuten buitgemaakt.

De opgepakte verdachte zou hebben verklaard dat hij de kunstroof in zijn eentje heeft uitgevoerd. Hij zou zich naar eigen zeggen zes maanden hebben voorbereid. De doeken waren verstopt in een bos. De verdachte leidde zou de schilderijen daar verstopt hebben nadat in de media berichten kwamen dat de politie iemand op het spoor was. Het onderzoek naar de kunstroof wordt voortgezet.