Kwart eeuw cel geëist betreffende witwassen

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in een omvangrijk proces betreffende het witwassen van crimineel verkregen vermogen, ruim een kwart eeuw aan celstraf geëist, tegen negen verdachten.

Uit onderzoek van justitie bleek dat de verdachten mogelijke betrokken zijn geweest bij het witwassen van crimineel verkregen vermogen uit drugshandel. Vanuit Nederland werden geldtransporten georganiseerd voor de betaling van cocaïnehandelaren in Colombia.

Voor de transporten werden koeriers ingezet die middels geprepareerde koffers en rugtassen op het vliegtuig werden gezet. Het ging daarbij voornamelijk om dames van Colombiaanse afkomst. Er is zeker één geval bekend waarbij een dame met ruim 204.000 euro cash, verstopt in de trekstangen van haar koffer, werd onderschept.

Naar aanleiding van het onderzoek werd duidelijk dat de verdachten geldtransporten hadden georganiseerd voor meer dan 50 miljoen euro. Ruim 5,5 miljoen hielden de witwassers eraan over. Slechts enkele geldtransporten konden worden onderschept.

“De algemene indruk is er een van een zeer professionele organisatie die buitengewoon druk is geweest met het omzetten van miljoenen en nog eens miljoenen”, aldus de officier van justitie. Uitspraak in deze zaak wordt over twee weken verwacht.

Tips? PIN: 2A07338D | SMS & WhatsApp 06-42697129 | info@crime-nieuws.nl
Bron: OM