Landelijk stadionverbod blijft staan voor Willem II-supporters na bosgevechten in België

Het landelijk stadionverbod voor Willem II-supporters die veroordeeld zijn voor bosgevechten in België, blijft staan.

Het gaat om zeven supporters die eerder dit jaar in België zijn veroordeeld voor deelname aan bosgevechten met supporters van Royal Antwerpen FC tegen andere voetbalclubs. Naar aanleiding hiervan hebben de Willem II-fans ook in Nederland van de KNVB een landelijk stadionverbod opgelegd gekregen. Zij waren het daar niet mee eens en vroegen de rechtbank om het verbod te vernietigen.

De voorzieningenrechter heeft naar de zaak gekeken en komt tot oordeel dat de KNVB deze beslissing mocht nemen. De bond mag namens de Betaald Voetbal Organisaties (BVO’s) stadionverboden opleggen. De BVO’s hebben de KNVB hiertoe gevolmachtigd. Het criterium om een verbod op te leggen is als er sprake is van voetbal gerelateerd wangedrag en daar is hier sprake van, aldus de rechter.

Er is op social media gesproken over de bosgevechten waarbij supporters van Willem II en de club uit Antwerpen samen in meerdere gevechten tegen andere supporters, bijvoorbeeld supporters van Standard Luik en FC Dordrecht zouden vechten. De gevechten zijn dus direct te linken aan voetbalgeweld. De KNVB mocht dus een stadionverbod opleggen aan de zeven supporters van de club uit Tilburg.