Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Langdurige gevangenisstraffen voor reeks brute gewapende overvallen op bekende Nederlanders

De rechtbank heeft langdurige gevangenisstraffen opgelegd voor overvallen op bekende Nederlanders.

De verdachten, acht mannen, zijn door de rechtbank Rotterdam schuldig bevonden en veroordeeld tot gevangenisstraffen. Er is van twaalf maanden tot acht jaar opgelegd voor betrokkenheid bij verschillende overvallen en/of pogingen daartoe.

Het gaat om een reeks overvallen op bekende Nederlanders, waaronder de mislukte overval op René van der Gijp en de gewapende overval op Nikkie de Jager. Twee verdachten worden onder meer veroordeeld voor een woningoverval op De Jager in Uden waarbij veel geweld is gebruikt. Zo zijn de bewoners vastgebonden aan een stoel en een bewoner is geslagen met een vuurwapen. Een derde verdachte wordt van deze overval vrijgesproken, omdat niet kan worden bewezen dat hij betrokken was bij deze overval.

De zwaarste straf, acht jaar, wordt opgelegd aan een man die binnen een tijdsbestek van ongeveer acht maanden zich schuldig maakte aan vier ernstige feiten, waaronder een gewelddadige overval op een man in een parkeergarage waarbij een Rolex is gestolen. Ook was hij betrokken bij de overval op René van der Gijp die mislukte, omdat het slachtoffer in een auto met stevig glas zat, waardoor de overvallers niet met een hamer de ruiten konden inslaan. Het OM had tot tien jaar cel geëist voor de reeks brute overvallen.