Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Leden beruchte Kinahan misdaadclan door Encrochat chats in beeld voor wapens en samenzwering

Leden van de beruchte Kinahan misdaadclan zijn aangeklaagd voor verschillende feiten rond vuurwapens. Aanleiding zijn onder meer gekraakte Encrochat berichten.

Drie personen zijn aangeklaagd als gevolg van een uitgebreid onderzoek van de National Crime Agency (Nationale Misdaadagentschap) naar een complot om vuurwapens en munitie te verkrijgen. Het complot kwam aan het licht na de ontmanteling van het versleutelde berichtenplatform Encrochat.

Een van de aangeklaagden is Thomas Kavanagh, een 55-jarige man uit Tamworth, Staffordshire. Kavanagh zit momenteel een gevangenisstraf van 21 jaar uit voor drugssmokkel. Hij wordt nu geconfronteerd met nieuwe aanklachten voor wapenmisdrijven en samenzwering om het verloop van de rechtsgang te belemmeren.

De andere twee mannen die zijn aangeklaagd, zijn Shaun Kent (37) en Daniel McLoughlin (36), beiden uit Liverpool. Kent wordt ook beschuldigd van samenzwering om het verloop van de rechtsgang te belemmeren.

De aanklachten werden officieel bekendgemaakt tijdens een zitting bij de Westminster Magistrates Court. De drie verdachten zullen op 5 september opnieuw voor de rechter verschijnen, ditmaal bij de Old Bailey.

Het onderzoek, dat plaatsvond in het kader van Operatie Venetic, leidde tot de arrestatie van Jack Kavanagh (23) uit Tamworth en Liam Byrne (42) uit Dublin in Spanje. Uitleveringsprocedures zijn momenteel aan de gang.

De NCA-agenten vermoeden dat Liam Byrne, Jack Kavanagh en Shaun Kent hebben samengezworen om het verloop van de rechtsgang te belemmeren. Ze waren van plan om de locatie van wapens bekend te maken, met als doel Thomas Kavanagh een verminderde gevangenisstraf te bezorgen.

Craig Turner, Regionaal Hoofd van Onderzoeken bij de NCA, verklaarde: “Deze aanklachten vormen een belangrijke mijlpaal in een langdurig en complex internationaal onderzoek. We zullen blijven samenwerken met onze partners om criminelen aan te pakken die verdacht worden van opereren op het hoogste niveau van georganiseerde misdaad, wat impact heeft op het Verenigd Koninkrijk.”

De Kinahan’s zijn een beruchte Ierse criminele familie die betrokken is geweest bij georganiseerde misdaad, waaronder drugshandel en andere illegale activiteiten. Hun activiteiten hebben voornamelijk plaatsgevonden in Ierland en internationaal, en ze zijn betrokken geweest bij conflicten met rivaliserende criminele groepen, met name de Hutch-bende. Hun activiteiten hebben geleid tot aanzienlijke aandacht van wetshandhavingsinstanties en media.