Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Leden criminele organisatie veroordeeld tot gevangenisstraffen voor import partijen cocaïne

De rechtbank heeft leden van een criminele organisatie veroordeeld tot gevangenisstraffen voor het importeren van partijen cocaïne.

In de periode van januari 2018 tot en met februari 2019 werkten de mannen in een crimineel samenwerkingsverband met als doel zoveel mogelijk cocaïne het land binnen te brengen. De cocaïne vervoerden ze in schepen vanuit Zuid-Amerika naar Nederland, tussen gewone goederen of verstopt in de wand van het schip. Het waren zulke grote hoeveelheden per transport dat deze bestemd moeten zijn geweest voor verder verspreiding en grootschalige handel, aldus de rechtbank.

De rechtbank legde bij de bestraffing zwaar de nadruk op de ontwrichtende effecten van dit soort delicten op de samenleving. Drugshandel op deze schaal gaat in het algemeen bijna altijd gepaard met (extreem) geweld en met vermenging van onder- en bovenwereld. De rechtbank zag ook in deze zaak aanwijzingen voor corruptie in de haven bij de douane. Om die reden kregen de mannen lange gevangenisstraffen.

De rechtbank veroordeelt de verdachten tot gevangenisstraffen van 2 tot 11 jaar. De acht mannen zijn schuldig bevonden aan grootschalig import van partijen cocaïne en de voorbereidingen daarvan. Een negende persoon wordt vrijgesproken.