© Crime-Nieuws.nl

Leden drugsbende moeten na transporten wiet naar Engeland crimineel vermogen terugbetalen

Het gerechtshof in Den Haag heeft straffen opgelegd in verband met het witwassen van crimineel vermogen uit drugstransporten naar Engeland.

De zes verdachten zijn schuldig bevonden inzake het smokkelen van wiet naar Engeland. Twee verdachten zijn veroordeeld voor witwassen. Het Haagse gerechtshof legt gevangenisstraffen en hoge boetes op. Ook moet de opbrengst worden terugbetaald. Drie verdachten zijn vrijgesproken.

De partij wiet zat verstopt in een vrachtwagen tussen bloemen en planten. Een verdachte uit de bollenstreek heeft zich volgens het hof schuldig gemaakt aan vier transporten in 2013. Hiervan zijn twee transporten bekend geworden doordat de verdachte schoon schip heeft gemaakt. De man is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 maanden, waarvan 9 maanden voorwaardelijk en een geldboete van 10.000 euro. Daarnaast moet hij 12.000 euro terugbetalen aan de Staat die hij verdiend zou hebben met het transport.

Twee verdachten uit Leiden zijn veroordeeld wegens witwassen. Beide verdachten ontvingen loon als opperman dan wel stratenmaker, terwijl in werkelijkheid niet gewerkt werd. Eén verdachte heeft met een valse werkgeversverklaring en valse loonstroken hypotheekleningen bij twee banken kunnen krijgen. Hij heeft daarmee twee huizen gekocht en de kamers daarin verhuurd aan studenten. De man heeft een gevangenisstraf van vijf maanden opgelegd gekregen. Ook moet hij 100.000 euro betalen aan de Staat.

De andere verdachte heeft gedurende anderhalf jaar ongeveer 30.000 euro als loon ontvangen. In een periode van twee jaar en twee maanden heeft hij in totaal 198.000 euro contant uitgeven of in contanten in huis verstopt. Dit geld is voornamelijk besteed aan auto’s, vakanties en ruim leven. Hij heeft negen maanden cel gekregen en 32.250 euro cash gevonden in de woning is verbeurd verklaard. De man moet 196.494,93 euro betalen aan de Staat.