Leger en veel politie naar grenssteden Mexico vanwege extreem geweld drugskartels

De Mexicaanse regering heeft militairen en extra agenten naar verschillende steden langs de grens met de Verenigde Staten, vanwege extreem geweld door leden van drugskartels.

In Baja California onder meer zijn meerdere criminele organisaties in strijd met elkaar vanwege een conflict. Er werden hierbij tientallen auto’s in brand gestoken en de drugscriminelen hebben door de hele stad blokkades opgeworpen. De politie hield zaterdag zeventien mensen aan.

Ook in Tijuana was het raak en bleven veel winkels gesloten en zijn de bussen gestopt met rijden. Alleen al in die stad zijn er honderden extra militairen en agenten gestuurd. In de hele staat gaat het om ruim 3000 soldaten en 2000 agenten. Volgens de Mexicaanse regering is momenteel voornamelijk het Jaliscokartel-Nieuwe Generatie, een van de grootste drugskartels in het land, verantwoordelijk voor het extreme geweld.

In Ciudad Juarez werden donderdag negen mensen met geweld om het leven gebracht, waaronder vier werknemers van een radiostation. In de staten Jalisco and Guanajuato werden dinsdag winkels en auto’s in brand gestoken nadat er getracht was om een leider van een kartel aan te houden.