In Mexico is een van de belangrijkste leiders van het beruchte Golf-drugskartel opgepakt. Juan Manuel Rodriguez Garcia werd in een hotel in de buurt van de Amerikaanse grens aangehouden.

Garcia wordt verdacht van de handel in verdovende middelen en het witwassen van crimineel verkregen vermogen.

Het Golfkartel (Spaans: Cártel del Golfo) is een drugskartel uit de Mexicaanse staat Tamaulipas. Het kartel dankt zijn naam aan de Golf van Mexico en is een van de grootste kartels van het land.

Het kartel heeft zijn hoofdbasis in de grensstad Matamoros. Hun machtsgebied strekt zich uit van de Golf van Mexico tot Piedras Negras. Het Golfkartel trok vaak samen op met het Tijuanakartel tegen het Juárezkartel en het Sinaloakartel. Tegenwoordig geldt het Tijuanakartel als vijanden, en zijn La Familia Michoacana en het Sinaloakartel haar voornaamste bondgenoten. De Zetas, die gerekruteerd werden uit Mexicaanse en Guatemalteekse paramilitairen, waren jarenlang de beruchte paramilitaire tak van het Golfkartel. In 2010 hebben zij zich echter van het kartel losgemaakt en bestrijden zij hem aan de zijde van het Beltrán-Leyvakartel.

Het kartel werd opgericht in de jaren 70 door de voormalige dranksmokkelaar Juan Nepomuceno Guerra en zijn neef Juan García Abrego, die zich ontpopte als leider van de organisatie. In 1995 werd hij geplaatst op de lijst van tien meest gezochte personen van de CIA, de eerste drugsdealer op die lijst. Een jaar later werd hij gearresteerd, waarna een machtsstrijd ontstond, die werd gewonnen door Osiel Cárdenas. Cárdenas werd in 2003 gearresteerd, maar blijft vanuit de gevangenis een belangrijke positie behouden.

Tips? PIN: 2A07338D | SMS & WhatsApp 06-42697129 | info@crime-nieuws.nl