© Guardia Civil

‘Leider Nederlandse drugsbende die tonnen cocaïne smokkelde verblijft in Dubai’

De vermeende leider van een Nederlandse drugsbende die tonnen cocaïne smokkelde, verblijft in Dubai.

Dat melden Spaanse media naar aanleiding van berichtgeving van de Guardia Civil. Eerder deze maand werden bij een grote actie in Spanje en Nederland meerdere verdachten aangehouden voor grootschalige drugssmokkel. Uit onderzoek van onder meer Europol bleek dat de drugsbende gebruik maakte van een eigen versleuteld netwerk om te kunnen communiceren onderling en met drugskartels in Zuid-Amerika.

Bij de invallen in zowel Nederland en Spanje werden in totaal acht verdachten aangehouden. Het gaat volgens de autoriteiten om verdachten die eerder veroordeeld zijn voor onder meer moord, handel in wapens en afpersingen. De vermeende leider van de drugsbende is niet aangehouden. Hij zou zich momenteel in Dubai bevinden. Tegen de man is een arrestatiebevel uitgevaardigd.

De drugsbende wordt verantwoordelijk gehouden voor de smokkel van zeker 6000 kilo cocaïne. De drugs werden ingevoerd via de havens van Valencia, Panama, Marin en Rotterdam. Het onderzoek werd gestart nadat er meerdere partijen cocaïne in november 2019 werden onderschept door de Spaanse politie.