Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Levenslang en 25 jaar celstraf geëist voor moorden Lieshout en Amsterdam

Het Openbaar Ministerie in Oost-Brabant heeft op vrijdag levenslange gevangenisstraf geëist tegen een 52-jarige man uit Den Bosch en 25 jaar cel tegen een 34-jarige vrouw. Beide verdachten worden ervan beschuldigd in 2021 het leven te hebben genomen van twee oudere mannen in Lieshout en Amsterdam, waarbij ze met geweld om het leven werden gebracht.

De zaak begon op 11 juni 2021 in Lieshout toen de zoons van Willem van der Willigen hun vader dood aantroffen in zijn huis op een landgoed. Uit onderzoek bleek dat de 70-jarige man weken daarvoor met een hamer was doodgeslagen. De verdachten verbleven na de moord nog dagenlang in de woning, en de vrouwelijke verdachte had zelfs seks met klanten die haar als prostituee hadden ingehuurd.

Het onderzoek leidde de politie uiteindelijk naar Amsterdam, waar het tweetal met het geld van het eerste slachtoffer in luxe leefde. Ze bleken zelfs eigendommen van het slachtoffer te hebben verkocht om hun luxueuze levensstijl te onderhouden. In Amsterdam werd de bewoner van een woning in de hoofdstad om het leven gebracht, nadat hij had geprobeerd het tweetal te laten vertrekken. Hij werd gewurgd met een riem.

De officier van justitie benadrukte tijdens de rechtszaak de nietsontziende wijze waarop de verdachten te werk gingen, met onder andere het proberen te ontgrendelen van de telefoon van hun eerste slachtoffer en het laten geloven dat hij nog in leven was. Het gesprek dat werd opgenomen na hun aanhouding in een politiebus waarin ze zeiden dat het “het waard was,” werd aangehaald als een kenmerkend voorbeeld van hun houding.

De vrouwelijke verdachte wordt beschuldigd van medeplichtigheid terwijl de mannelijke verdachte wordt beschuldigd van de feitelijke gewelddadige handelingen. Daarom eist het OM levenslang voor de man en 25 jaar gevangenisstraf voor de vrouw. De uitspraak wordt op 5 december verwacht.