Levenslang én inbeslagname van een half miljard euro voor drugsbaas ‘El Mochomo’

De Mexicaanse drugsbaron Alfredo Beltrán Levya alias ‘El Mochomo’ is woensdag door een rechtbank in de Verenigde Staten veroordeeld tot een levenslange celstraf. Daarnaast wordt de drugsbaas geplukt voor bijna een half miljard euro.

‘El Mochomo’ stond samen met zijn broers Arturo, Mario, Carlos en Hector aan het hoofd van de beruchte Beltrán-Levya kartel. De groep had zeer goede contacten met het Sinaloa kartel en voornamelijk met Chapo Guzmán.

Na de arrestatie van ‘El Mochomo’ is er een bloederige strijd ontstaan tussen de Beltrán-Levya kartel en Chapo Guzmán en zijn soldaten. De gebroeders Levya houden Chapo verantwoordelijk voor de arrestatie van ‘El Mochomo’. Hij zou zijn partner in crime hebben verraden in ruil voor vrijlating van zijn zoon die toen vastzat in de VS. Kort na de arrestatie van Alfredo Beltrán Levya werd Chapo’s zoon opeens zomaar vrijgelaten.

De 46-jarige drugsbaas zal nu de rest van zijn leven in een Amerikaanse cel moeten doorbrengen. Hij werd in 2008 opgepakt en na een celstraf van bijna zeven jaar in Mexico werd hij uitgeleverd aan de Amerikaanse autoriteiten. Sindsdien zit hij vast in een Amerikaanse cel.