Levenslang veroordeelde na 34 jaar vrij door DNA-test

Een Amerikaanse man die in 1982 tot levenslang werd veroordeeld voor de moord en verkrachting van een tienermeisje (15) is na 34 jaar vast te hebben gezeten vrijgelaten na een dna-test. De sperma op het lichaam van het meisje bleek niet van hem te zijn.

Lewis Fogle werd veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor de verkrachting en moord op Deanna Long in 1976 ondanks de afwezigheid van directe bewijzen. Zijn veroordeling was voornamelijk gebaseerd op getuigenissen van medegevangenen. Zij beweerden dat Fogle de moord aan hen bekend zou hebben.

Uit nieuw dna-onderzoek is in ieder geval gebleken dat de sperma dat werd aangetroffen op het lichaam van Deanna Long niet van Fogle is en hij ook niet de dader was. Naar aanleiding van de resultaten kon een rechter niet anders dan Fogle vrijlaten.

Ondanks het nieuwe bewijs is de openbaar aanklager Patrick Dougherty ervan overtuigd dat Fogle betrokken was bij de moord. Hij gaat het overige bewijs tegen Fogle doorspitten om te kijken of hij een nieuwe zaak kan beginnen. Als het aan Dougherty ligt zal Fogle dus niet al te lang van zijn vrijheid genieten.

De vrijgelaten Lewis Fogle is in ieder geval dolblij met zijn vrijlating en heeft laten weten dat hij een flinke biefstuk gaat eten. Daar heeft hij hoogstwaarschijnlijk al die jaren naar verlangt terwijl hij onschuldig vastzat en noodgedwongen het vieze eten in de gevangenis moest consumeren. Fogles vrouw, die vlak voor zijn veroordeling met hem trouwde, zegt altijd te hebben geloofd in zijn onschuld.

Levenslang veroordeelde na 34 jaar vrij na DNA-test