Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Levenslange gevangenisstraf voor vermeend moordmakelaar inzake reeks Mocro Maffia liquidaties Amsterdam

De rechtbank heeft tot levenslang opgelegd voor een reeks liquidaties en pogingen daartoe in Amsterdam en omgeving.

De hoogste straf is opgelegd aan vermeend moordmakelaar Iliass K.. Tegen de Amsterdammer werd op 25 mei een levenslange gevangenisstraf geëist voor het aansturen van drie liquidaties in 2014 en het geven van zeker twee niet uitgevoerde moordopdrachten in 2014 en 2015. K. zou volgens de officier bij een bende horen die voort is gekomen uit de organisatie van de in 2014 geliquideerde topcrimineel Gwenette Martha.

Het Openbaar Ministerie (OM) ziet K. als schakel tussen de opdrachtgevers en uitvoerders van liquidaties. Hij zou moordopdrachten hebben aangenomen en zette die vervolgens uit naar derden die de liquidaties daadwerkelijk uitvoerden. Een soort ‘moordmakelaar’ in de ogen van de aanklagers. Volgens het OM had K. ‘geen enkel respect’ voor het leven van zijn slachtoffers.

Het gaat om meerdere Mocro Maffia liquidaties die gelinkt zijn aan een conflict tussem bepaalde groepen in Amsterdam. Eén van de moorden was een vergismoord waarbij de onschuldige Stefan Regalo Eggermont werd doodgeschoten. Hij had de pech in hetzelfde type auto te rijden als het beoogde doelwit, de inmiddels tot levenslang veroordeelde crimineel Omar L.

In het liquidatieproces stonden in totaal negen verdachten terecht. Het meeste bewijs kreeg justitie in handen na het kraken van versleutelde PGP berichten. Naast de levenslange celstraf zijn straffen variërend van enkele weken tot 24 jaar opgelegd voor betrokkenheid bij de reeks liquidaties.