Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Levenslange gevangenisstraffen voor mensensmokkelaars na dood 71 migranten in koelwagen

Het Hongaarse hooggerechtshof heeft vier mensensmokkelaars veroordeeld tot levenslange gevangenisstraffen in verband met de dood van 71 migranten. De slachtoffers werden gevonden in een vrachtwagen achtergelaten op de snelweg.

De wagen was afkomstig uit Hongarije en werd door de mensensmokkelaars achtergelaten op een vluchtstrook in Oostenrijk. De slachtoffers, onder wie vier kinderen, waren toen vermoedelijk al dood. Uit onderzoek blijkt dat ze waarschijnlijk al enkele uren na vertrek waren gestikt.

De politie stelde een onderzoek in en heeft vier personen aangehouden. Het gaat om een Afghaan en drie Bulgaren. Alle vier zijn schuldig bevonden aan georganiseerde mensensmokkel. De mannen hadden geweigerd om de deur van de koelwagen open te zetten ondanks smeekbeden van de migranten.

De rechtbank had eerder een lagere straf van 25 jaar opgelegd. Daarop is het Openbaar Ministerie (OM) in Hongarije in hoger beroep gegaan. De vier hebben nu levenslang gekregen. Eén van de veroordeelden komt in aanmerking voor vervroegde vrijlating nadat hij 30 jaar heeft uitgezeten.