© Pexels / Pixabay

Levenslange gevangenisstraffen voor terroristische aanslagen in Brussel 2016

Drie verdachten van de dodelijke aanslagen in Brussel in 2016 zijn veroordeeld tot levenslange gevangenisstraffen. De uitspraak is een belangrijke stap in het proces om gerechtigheid te brengen voor de slachtoffers en nabestaanden van deze gruwelijke daden.

De veroordeelden zijn Bilal El Makhoukhi, Osama Krayem en Oussama Atar. Oussama Atar werd bij verstek veroordeeld omdat hij vermoedelijk is omgekomen bij een drone-aanval in Syrië. Hij wordt gezien als de vermeende leider van de terreurgroep achter de aanslagen.

De aanslagen in Brussel in 2016 brachten onbeschrijfelijk leed met zich mee. Twee explosieven gingen af op Brussels Airport (luchthaven Zaventem), en een derde bom explodeerde in de metro bij station Maalbeek in het centrum van de stad. Deze daden kostten het leven aan 32 mensen en meer dan 340 anderen raakten gewond.

De beruchte Salah Abdeslam, die al een gevangenisstraf van 20 jaar uitzit voor zijn betrokkenheid bij een schietpartij in Vorst na de aanslagen in Parijs, kreeg geen extra straf voor zijn rol in de aanslagen in Brussel. Het Belgische Openbaar Ministerie had levenslang geëist tegen Abdeslam voor zijn aandeel in deze verschrikkelijke gebeurtenissen.