Lid arrestatieteam door justitie vervolgd voor doodschieten verdachte bij aanhouding Waalwijk

Een lid van een arrestatieteam wordt door justitie vervolgd voor het doodschieten van een 27-jarige man uit Dordrecht bij een aanhouding.

Op 17 maart 2022 heeft de agent volgens het OM tijdens de aanhouding niet gehandeld volgens de getrainde procedure voor vuurwapengebruik. Hierdoor is onbedoeld zijn wapen afgegaan waardoor de verdachte is geraakt en is komen te overlijden.

Er is vervolgens in opdracht van de hoofdofficier van justitie een onderzoek uitgevoerd. Inmiddels is het einddossier van de Rijksrecherche door de zaaksofficier van justitie bestudeerd. Hieruit is de conclusie getrokken dat de agent bij het aanleggen van een vuurlijn op de aan te houden verdachte zijn trekkervinger niet op de slede heeft gehouden, zoals aangeleerd in de training.

Het openbaar ministerie oordeelde dat de politiemedewerker, door een dergelijke afwijking van de getrainde procedure voor vuurwapengebruik, een aanmerkelijk verwijt kan worden gemaakt en dat de medewerker daarom vervolgd dient te worden voor ‘dood door schuld’. De medewerker wordt daarom vervolgd en is van die beslissing inmiddels op de hoogte gebracht.