De liquidatie bij café La Creme in Marrakech was van begin tot eind gedoemd te mislukken.

In Marokko is nogal wat commotie ontstaan na de moord op de onschuldige student Hamza Chaib (26). De man werd door twee mannen doodgeschoten op het terras van café La Creme. De schutters zouden het hebben voorzien op de eigenaar van de zaak en/of zijn broer. Daarover gaan verschillende verhalen rond. Het doelwit zou enkele minuten voor de moord op Chaib op dezelfde stoel hebben gezeten.

Een liquidatie uitvoeren en ermee wegkomen is nagenoeg onmogelijk in Marokko. Dat is ook de reden dat er nooit een dergelijke liquidatie plaatsvind. Er vinden wel moorden plaats, met messen vooral, maar geen doelgerichte liquidaties met vuurwapengeweld zoals in Nederland. De opgepakte verdachten waren al in het vizier van de Marokkaanse autoriteiten op het moment dat ze het land binnen zijn gekomen. Dat was ongeveer een week voor de liquidatie.

Wat zeker niet geholpen heeft is het feit dat de 24-jarige Edwin R. M. en de 29-jarige Shardyone G. S., beide uit Amsterdam, een opvallend uiterlijk hebben. In Marokko loopt er bijna niemand rond met rasta haar en dat is niet heel erg handig als je gaat observeren. Meerdere getuigen hebben mannen met rasta haar in de dagen voor de moord bij café La Creme en in de omgeving gezien. Dat is gemeld aan de Marokkaanse politie.

Na de liquidatie kon de Marokkaanse veiligheidsdienst DGSN al vrij snel verdachten aanhouden. De autoriteiten wisten alles al, waar de mannen verbleven, wanneer ze het land binnen zijn gekomen en zelfs wie de opdrachtgever van de liquidatie is. Dit is ook de reden waarom er nagenoeg geen liquidaties worden gepleegd in Marokko. Zodra je gaat schieten, rollen ze jou op, je hele organisatie en soms ook je familie erbij.