De AK-47 (Avtomat Kalasjnikova obraztsa 1947 goda). | Foto ter illustratie!

Liquidatie Zaandam mogelijk wraakactie voor mislukte moordaanslagen op Amsterdamse topcrimineel

Een liquidatie in Zaandam was mogelijk een wraakactie voor twee mislukte moordaanslagen op de Amsterdamse topcrimineel Gwenette Martha.

Dat bleek vandaag tijdens een pro-formazitting in verband met de liquidatie van Alexander Gillis. Het slachtoffer werd op 20 februari 2014 in Zaandam geliquideerd. Het OM houdt er nu rekening mee dat dit een wraakactie was uit het kamp van Martha.

Op 27 december 2013 overleefde Gwenette Martha een moordaanslag. Een schutter liep op straat op hem af en haalde de trekker over. Het vuurwapen blokkeerde en Martha wist de aanslag te overleven. Tijdens de pro-formazitting werd duidelijk dat er nog een tweede aanslag is gepleegd. Er zou een bom zijn geplaatst in de bijrijdersstoel van de auto waarin Martha destijds reed. Deze aanslag is ook mislukt, maar waarom is niet bekend.

Gillis werd door de groep Martha verantwoordelijk gehouden voor de twee mislukte aanslagen. Uit PGP-berichten van de twee mannen die terechtstaan voor het doodschieten van Gillis blijkt dat wraak het mogelijke motief is geweest. De berichten zijn handen gekomen van justitie na het ‘kraken’ van de server van Ennetcom.

Gwenette Martha werd uiteindelijk zelf ook geliquideerd enkele maanden na Gillis. In mei 2014 werd de topcrimineel doorzeefd met AK-47’s. Met tientallen kogels is Martha om het leven gebracht.