Livestream terroristische aanslagen Nieuw-Zeeland vierduizend keer bekeken op Facebook

De livestream van de aanslagen in Christchurch, in Nieuw-Zeeland, is minder dan tweehonderd keer live bekeken. Daarnaast waren er slechts vierduizend views voor de geüploade livestream werd verwijderd.

Dat heeft het social media netwerk gemeld. De 28-jarige Benton Tarrant ging net voor de aanslagen op moskeeën live op Facebook. De livestream nam ruim zestien minuten in beslag en in die tijd schoot Tarrant tientallen personen dood. Bij Facebook kwam de eerste melding over de livestream 29 minuten nadat die gestart was.

Na onderzoek is gebleken dat de originele video ongeveer vierduizend keer is bekeken voor Facebook de beelden verwijderde. Het social media bedrijf verwijderde ook direct de persoonlijke accounts van de rechts-extremistische terrorist. Mensen die zich voordeden als Brenton Tarrant werden ook direct verwijderd van Facebook en Instagram.

In de eerste 24 uur na de terroristische aanslag verwijderde Facebook anderhalf miljoen video’s. Op YouTube werden ook veel video’s geüpload waarin de aanslagen te zien waren. Het bedrijf meldt dat in de 24 uur na de aanslagen elke seconde iemand probeerde om de video van de livestream te uploaden.

Bij de terroristische aanslagen op twee moskeeën in Christchurch kwamen afgelopen vrijdag vijftig mensen om het leven. Een grote groep gewonden ligt nog in het ziekenhuis. De rechts-extremistische terrorist kondigde zijn daden aan via een manifest op het forum 8chan en stuurde het manifest ook naar meerdere personen. Vervolgens ging hij live met een GoPro camera op zijn hoofd en streamde de complete aanslag van begin tot eind op zijn Facebook account.