Lokfiets leidt naar verdachten diefstallen 300 elektrische fietsen door heel Nederland

De politie heeft verdachten aangehouden voor het stelen van bijna 300 e-bikes door heel het land.

Het team dat de zaak onderzocht merkte in de zomer van 2020 dat er een flinke toename was in aangiftes van diefstallen van elektrische fietsen. Op basis van die aangiftes konden hotspots ontdekt worden: plekken waar de meeste elektrische fietsen gestolen werden, aldus een woordvoerder van de politie. Er werd vervolgens een lokfiets geplaatst bij het station in Ermelo en nog geen twee uur later werd deze opgepikt door een man. De fiets werd in een busje geladen en bij een pand afgezet.

Agenten zijn daarna in actie gekomen en hebben het pand doorzocht na een inval. Binnen werden spullen aangetroffen die nodig zijn om nieuwe fietsen om te katten. De gestolen e-bikes werden voorzien van nieuwe stickers met framenummers tot nieuwe sloten en accu’s. Een gestolen fiets is dan ‘als nieuw’ en kan weer doorverkocht worden. Een 33-jarige man uit Ermelo werd op heterdaad aangehouden. Hij wordt verdacht van heling. De recherche heeft allerlei communicatiemiddelen onderzocht en stuitte op nog twee verdachten. Zij worden ervan verdacht fietsen te hebben gestolen. Ook deze twee zijn opgespoord en aangehouden. Het gaat om een 36-jarige man uit Nijmegen en een 34-jarige man uit Arnhem.

Het onderzoek leidde rechercheurs steeds verder door het hele land. Er kwamen steeds meer aangiftes binnen van soortgelijke diefstallen. Het team wist bijna driehonderd aangiftes door heel Nederland aan hun onderzoek te koppelen. Er werden nog vier verdachten aangehouden. Het gaat om twee mannen uit Dieren van 40 en 44, een 50-jarige man uit Lochem en een 46-jarige man uit Nieuwendijk. Bij huiszoekingen werden niet alleen enkele elektrische fietsen en fietsaccessoires gevonden, maar ook drugs, een vuurwapen en contant geld. De spullen zijn in beslag genomen en de politie doet verder onderzoek naar de diefstallen van e-bikes.