De FIOD heeft in een groot onderzoek naar btw-fraude met export van metaal aanhoudingen verricht en beslag gelegd op onder meer een Bentley, Range Rover, Ferrari, dure horloges, kunst en cash.

De invallen en aanhoudingen van de vier verdachten van 30, 32, 33 en 34 jaar had te maken met een strafrechtelijk onderzoek gericht op drie groothandelsbedrijven in metaal. Het vermoeden is dat deze bedrijven metaal leveren aan buitenlandse ondernemingen die bij doorverkoop van het schroot btw moeten afdragen, maar dat bewust niet doen. Dit is volgens de belastingdienst grensoverschrijdende btw-fraude. De onderneming die wel btw ontvangt, maar die bewust niet afdraagt, wordt ook wel ‘ploffer’ of ‘missing trader’ genoemd.

Bij de actie zijn zes woningen en twee bedrijfspanden in de omgeving van Amsterdam en Rotterdam doorzocht. Hierbij is beslag gelegd op administratie, een platinabaar, zes luxe auto’s (Bentley, Range Rover, Ferrari, Porsche, BMW, Mercedes) een Bombardier-motor, dure merkkleding en -schoenen, waardevolle schilderijen, tien horloges (Rolex, Patek Philippe en Cartier), sieraden en 70.000 euro cash.

De schatkist zou door de fraude omgerekend om en nabij de 23 miljoen euro zijn misgelopen. Het onderzoek naar de miljoenenfraude is in volle gang.