Salvatore 'Toto' Riina in betere tijden.

Maffiabaas ‘het beest’ Salvatore ‘Toto’ Riina mag gevangenis uit vanwege gezondheid

De man die bekendstond als de ‘baas van alle bazen’ Salvatore ‘Toto’ Riina mag vanwege zijn gezondheid de gevangenis verlaten. ‘Het beest’ zat sinds 1993 in de cel.

Dat melden Italiaanse persbureaus. Toto Riina ging in cassatie toen lagere rechters zijn verzoek hadden geweigerd. Het hooggerechtshof heeft nu besloten dat ook één van de beruchtste maffiabazen van Italië net als iedere gedetineerde recht heeft op een ‘waardige dood’. Bovendien zou ‘het beest’, inmiddels 86 jaar, geen gevaar meer vormen voor de gemeenschap.

Toto Riina stond in de jaren ’80 en ’90 aan de top van de beruchte Siciliaanse Cosa Nostra. Door de vele moorden die uit zijn naam werden gepleegd kreeg hij de bijnaam ‘het beest’. In 1993 werd de baas van alle bazen aangehouden en kreeg hij meerdere keren levenslang opgelegd. Sindsdien zat hij opgesloten in Parma.

Wanneer Toto Riina precies ‘vrij’ komt is niet bekend. De rechtbank van Bologna moet nog beslissen of de voormalige ‘baas van alle bazen’ onder huisarrest geplaatst kan worden.