Maleisië gaat voor een humaner strafrechtssysteem en schrapt doodstraf

De Maleisische overheid gaat voor een humaner strafrechtssysteem en schrapt de doodstraf.

Het Maleisische parlement heeft de doodstraf afgeschaft voor een aantal misdrijven, waaronder moord en drugshandel. Voorheen konden rechters de doodstraf opleggen voor 34 misdaden, maar nu hebben ze de keuze uit andere straffen, zoals zweepslagen of een celstraf tussen de dertig en veertig jaar. Levenslange gevangenisstraf is ook niet meer mogelijk.

Volgens de plaatsvervangend minister van Justitie, Ramkarpal Singh, is de doodstraf een onomkeerbare straf die niet effectief is tegen criminaliteit. “De doodstraf heeft niet de gewenste resultaten geleverd”, zei hij in het parlement. De hervormingen hebben ook betrekking op misdaden zoals het verhandelen van een vuurwapen en ontvoering waarbij niemand omkomt. De doodstraf is nu niet meer een optie voor deze misdaden.

Deze hervormingen zijn een stap in de richting van een humaner en rechtvaardiger strafrechtssysteem. Het afschaffen van de doodstraf zal leiden tot een meer genadevolle behandeling van misdadigers en de kans bieden op rehabilitatie en re-integratie in de samenleving. Het is een positieve ontwikkeling voor Maleisië en een voorbeeld voor andere landen die nog steeds vasthouden aan de doodstraf.