Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Man (73) veroordeeld tot 24 maanden cel voor misbruiken dochter en kleindochter

De rechtbank heeft een man veroordeeld tot een celstraf van 24 maanden voor het misbruiken van zijn dochter en kleindochter.

Het misbruik van de kleindochter begon toen ze vijf jaar oud was in 2019 en heeft drie jaar geduurd. Het misbruik van de dochter begon in 1997 toen ze acht was, en duurde tot 2003. Het slachtoffer besloot destijds geen aangifte te doen, maar heeft wel haar ouders geconfronteerd. Hierdoor was er lange tijd geen contact meer.

Voor het contact met de kleindochter waren afspraken gemaakt waardoor de 73-jarige verdachte niet alleen zou zijn met het kind. Na de ontdekking van het misbruik van haar dochter, heeft zij alsnog aangifte gedaan van haar eigen misbruik. De man werd verdacht van het betasten van zijn kleindochter en van verregaande handelingen en geslachtsgemeenschap met zijn dochter. Hij heeft bekend zijn dochter en kleindochter te hebben betast, maar ontkent verdere handelingen te hebben gepleegd met zijn dochter.

De rechtbank heeft bij het bepalen van de straf rekening gehouden met de verminderde toerekeningsvatbaarheid van de man, zoals blijkt uit rapportage van de psycholoog. Daarnaast heeft de rechtbank rekening gehouden met de ernst van de feiten, te weten het generatieoverstijgend seksueel misbruik en zijn gebrek aan probleembesef en inzicht. Hij heeft nauwelijks inzicht in de gevolgen van zijn handelen en ziet zichzelf ook als slachtoffer.

De verdachte begrijpt niet dat zijn dochter alsnog aangifte heeft gedaan omdat het binnen de familie ‘vergeven en vergeten’ zou zijn. De rechtbank vindt het daarom noodzakelijk om een deels voorwaardelijke gevangenisstraf op te leggen met bijzondere voorwaarden. Zo mag hij geen contact zoeken met minderjarigen.

De verdachte heeft 36 maanden cel, waarvan 12 voorwaardelijk opgelegd gekregen. Daarnaast heeft de rechtbank de man veroordeeld tot het betalen van het gevraagde smartengeld, 15.000 euro voor zijn dochter en 5.000 euro voor zijn kleindochter.