Man aangehouden in ‘kloonauto’

De verkeerspolitie heeft dinsdagavond rond kwart voor tien een man aangehouden omdat hij reed in een zogenaamde ‘kloonauto’.

Agenten zagen de auto rijden op de A20 en kregen een signaal dat het kenteken van de auto niet geldig is. Daarop gaven zij de auto een stopteken. Die ging er toen op hoge snelheid vandoor. Na een korte achtervolging kon de auto worden klemgereden op het Soetendaalseplein.

Daar werd de verdachte, een 39-jarige man uit Schiedam, aangehouden. Hij stond ook gesignaleerd voor een openstaande boete.

Onderzoek wees uit dat de auto inderdaad een kloon is van een andere auto. Het kenteken en andere onderdelen waren vervangen. De politie nam contact op met de wettelijke eigenaar van het kenteken en zij bleek onlangs veel bekeuringen te hebben ontvangen waar zij niet verantwoordelijk voor was.

De auto is in beslag genomen.

 Wat is een kloonauto?

Bij een kloonauto wordt van een bestaande auto een kopie gemaakt. Dieven stelen een auto en kopiëren de kenteken en chassisnummer (VIN) van een ‘eerlijke’ auto, van precies hetzelfde model, en zette die op hun gestolen voertuig. Vervolgens worden ook valse papieren gemaakt. Zo krijgt de gestolen auto een nieuwe identiteit en lijkt alles ok.

Wanneer een agent de auto zou natrekken lijkt alles prima in orde. Als je een kloon koopt lijkt alles helemaal in orde want je kan de auto zelfs laten overschrijven in het postkantoor. Pas wanneer iemand aangifte doet in verband met boetes die ze krijgen op plekken waar ze nooit geweest zijn, wordt pas duidelijk dat er een kopie van de originele auto rondrijd.

En dan ben je je auto kwijt. Ook al was je je van geen kwaad bewust en dacht je een eerlijke auto te hebben gekocht. Toch wordt het voertuig in beslag genomen.

Bron: Politie