Man aangehouden vanwege voorbereiden terroristisch misdrijf en wapenbezit

De politie heeft een man aangehouden op verdenking van het voorbereiden van een terroristisch misdrijf.

Naar aanleiding van informatie van de AIVD werd er een strafrechtelijk onderzoek ingesteld naar de 48-jarige man. Volgens de inlichtingendienst zou hij niet alleen over een vuurwapen beschikken, maar ook de ideologie van ISIS aanhangen en deze terroristische organisatie ondersteunen.

De politie heeft uiteindelijk in De Lutte doorzoekingen verricht. Hierbij is beslag gelegd op mobiele telefoons, een laptop en een aantal gegevensdragers. In de woning in Groningen trof de politie in de meterkast een kinderrugzak aan met daarin een pistool van het merk FN, model High Power 35, een gevulde patroonhouder en een doos met losse munitie. Ook is beslag gelegd op documenten waarin de gewapende strijd tegen de ongelovigen wordt verheerlijkt.

Na de aanhouding is de man voorgeleid aan de rechter-commissaris bij de rechtbank in Rotterdam en voor twee weken in bewaring gesteld. De raadkamer van de rechtbank heeft dinsdag de voorlopige hechtenis verlengd met 90 dagen. De verdachte zwijgt tegenover de politie en zit momenteel in alle beperkingen.