Man aangehouden voor moord op bejaarde vrouw na DNA-match

De politie meldt dat ze op woensdag 2 januari 2013 een 22-jarige man uit Meppel hebben aangehouden op verdenking van betrokkenheid  bij de gewelddadige dood van de bejaarde mevrouw, Jannie de Kruijs-Deen. Op 16 juni 2009 werd de 88-jarige vrouw vermoord in een verzorgingstehuis aan de Reestlaan in Meppel.

De verdachte is een 22-jarige inwoner uit Meppel. Op 12 september 2012 is hij veroordeeld wegens mishandeling van twee politieagenten in Meppel. Op basis van de Wet DNA-onderzoek bij veroordeelden moest hij verplicht zijn DNA afstaan. Dit gebeurde op 7 november 2012 en het DNA van de verdachte komt overeen met een aangetroffen DNA-spoor in deze zaak.

In 2010 heeft het Openbaar Ministerie opdracht gegeven tot een grootschalig DNA-onderzoek naar aanleiding van de moord op de bejaarde vrouw. Het onderzoeksteam had een groep van 349 mannen geselecteerd en uitgenodigd om, op  vrijwillige basis, mee te doen. Uit onderzoek blijkt dat de verdachte toen ook is uitgenodigd, maar dat hij niet heeft meegedaan.

De verdachte is in verzekering gesteld en wordt gehoord.

Hij wordt vrijdag 4 januari voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Hij zit vooralsnog in alle beperkingen, wat betekent dat hij alleen contact mag hebben met zijn advocaat.