© Pixabay on Pexels.com

Man die bijna 30 jaar onschuldig vastzat in dodencel omgekomen bij schietpartij tijdens begrafenis

Een man die bijna 30 jaar onschuldig in de gevangenis zat en bijna werd geëxecuteerd, is om het leven gekomen bij een schietpartij op een begrafenis.

Na 30 jaar in de gevangenis te hebben gezeten tegen een onterechte veroordeling, werd Christopher Williams op vrijdag 16 december neergeschoten tijdens het bijwonen van een begrafenis in Philadelphia. De 62-jarige man liep volgens een woordvoerder meerdere schotwonden op en raakte zwaargewond. In het ziekenhuis is hij komen te overlijden.

In 2020 werd Williams vrijgelaten na een vrijspraak van verschillende aanklachten inzake moord. Op dat moment had hij al 29 jaar in de gevangenis gezeten, waarvan 25 in de dodencel. Na te zijn veroordeeld in twee moordzaken in 1989, werd na onderzoek ontdekt dat informanten destijds hebben gelogen en de man geen eerlijk proces had gekregen. Er werd ook onthuld dat gevangenen die tegen Williams getuigden, lagere straffen kregen aangeboden voor hun getuigenis. De Conviction Integrity Unit (CIU) van de Philadelphia District Attorney ontdekte ook dat tijdens zijn proces in 1993 bewijsmateriaal ten gunste van Williams werd achtergehouden.

Stuart Lev, de advocaat van Williams, vertelde hoe hij na zijn vrijlating probeerde zijn leven weer op te bouwen. Lev vertelde Amerikaanse media: ‘Het is ongelooflijk tragisch. Deze man heeft tientallen jaren in de gevangenis gezeten, 25 jaar in de dodencel voor misdaden die hij niet heeft begaan, omdat het systeem faalde.’ Williams laat een vrouw, vijf kinderen en een aantal kleinkinderen achter.