De AK-47 (Avtomat Kalasjnikova obraztsa 1947 goda). | Foto ter illustratie!

Man die machinegeweer gericht had op straat in De Bilt veroordeeld tot gevangenisstraf

Een man uit De Bilt is veroordeeld tot een gevangenisstraf voor illegaal wapenbezit. Het onderzoek werd gestart na een melding over een machinegeweer achter een raam dat op straat stond gericht.

Op 23 april kreeg de politie een melding dat er vanuit de woonkamer van de 54-jarige verdachte een wapen gericht stond op de straat. Tijdens het onderzoek werden door de politie twee automatische wapens en een grote hoeveelheid onderdelen voor wapens, munitie en patronen aangetroffen.

Eén van de automatische wapens, een machinegeweer, was onklaar gemaakt. Dit was het wapen dat op de straat stond gericht. Het andere wapen, een pistoolmitrailleur, was wel gebruiksklaar. Daarnaast was de verdachte in het bezit van een stroomstootwapen. De man heeft bekend eigenaar te zijn van de wapens en zegt een verzamelaar te zijn en niet de intentie hebben gehad om de wapens te gebruiken.

Omdat één van de wapens onklaar gemaakt was, komt de rechtbank tot een lagere straf dan de geëiste 3 jaar cel waarvan een jaar voorwaardelijk. Dat het andere wapen wel gebruiksklaar was, rekent de rechtbank de verdachte zwaar aan. De man heeft een gevangenisstraf van 15 maanden, waarvan 5 maanden voorwaardelijk, opgelegd gekregen.