© Politie

Man die om het leven kwam bij explosie in Utrecht ‘oefende voor plofkraken geldautomaten’

Een man die vorig jaar bij een explosie in een bedrijfspand in Utrecht om het leven kwam, was aan het oefenen voor een plofkraak.

Dat bleek woensdag tijdens een zitting voor de rechtbank in Utrecht. De 29-jarige man kwam in september 2020 om het leven bij een explosie. De hulpdiensten zijn ter plaatse gegaan en troffen het slachtoffer aan. Een 23-jarige man uit Utrecht was ook aanwezig in het pand in de wijk Overvecht en is aangehouden.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) is de verdachte lid van een criminele organisatie die zich bezig zou hebben gehouden met het voorbereiden en plegen van plofkraken. Samen met de 29-jarige man die om het leven kwam zou hij voorverkenningen hebben uitgevoerd bij banken in Duitsland en geldautomaten hebben besteld om mee te oefenen, aldus RTV Utrecht.

De groep zou al enige tijd voor de dodelijke explosie zijn geobserveerd door de politie. Tijdens het onderzoek zagen agenten dat de verdachte geldautomaten in ontvangst nam van bezorgers. De verdachte zelf ontkent de beschuldigingen en betrokkenheid bij plofkraken. De strafeis is nog niet bekend.