Man die opriep tot uitschakelen agenten in burger (Romeo’s) met handgranaat veroordeeld door rechter

Een man die opriep tot het uitschakelen van agenten in burger (Romeo’s) en het gooien van een handgranaat in hun busje, is veroordeeld door de politierechter.

De 49-jarige man uit Delft plaatste zijn opmerkingen onder een video over de demonstratie op het Museumplein van 28 februari. ‘Lopen die Romeo’s nog steeds rond?’ schreef hij. ‘Niemand die ze uitschakelt? Hoog tijd dat iemand een handgranaat in die Romeo bus gooit. Wie neemt de granaat mee?’. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) was hier duidelijk sprake van opruiing.
 
De verdachte zegt dat hij niet de bedoeling had om geweld te gebruiken of om anderen aan te zetten tot geweld. Maar de gekozen woorden laten volgens de officier van justitie niets aan de verbeelding over en roepen zonder meer op tot geweld. Ze noemde de geplaatste teksten volstrekt ontoelaatbaar. ‘Je weet niet wie er meeleest en of iemand zich aangesproken voelt om daadwerkelijk een explosief bij een politiebus naar binnen te gooien.’
   
‘Ook in deze maatschappelijk onrustige tijden mag je een mening hebben over overheidsmaatregelen en -optreden. Maar die vrijheid van meningsuiting is niet onbegrensd.’ Het Openbaar Ministerie eiste een taakstraf van 50 uur en één week gevangenisstraf voorwaardelijk. De politierechter legde een taakstraf van 70 uur op.