Alleen maar 500 euro briefjes! © Crime-Nieuws.nl

Man die ‘villa’s kocht in Spanje’ moet ruim 1,5 miljoen euro betalen aan de Staat

Een man uit Berlicum moet ruim 1,5 miljoen euro terugbetalen aan de Staat. Dat heeft het gerechtshof bepaald.

De 56-jarige man is op 4 juni 2008 in een strafzaak door het gerechtshof veroordeeld voor (gewoonte)witwassen, valsheid in geschrifte en overtreding van de Wet inzake de wisselkantoren. Op 30 november 2010 heeft de Hoge Raad het beroep daartegen grotendeels verworpen, zodat de uitspraak van het hof onherroepelijk werd.

Het Openbaar Ministerie (OM) startte na de veroordeling een ontnemingsprocedure. De rechtbank Oost-Brabant besliste dat de verdachte 1.605.628,51 euro aan illegale inkomsten moet terugbetalen. Hij heeft hiertegen hoger beroep ingesteld maar het gerechtshof heeft de rechtbank gelijk gegeven en de man moet gaan betalen.

In de periode van 1 januari 2000 tot en met 21 september 2014 deed de man volgens de rechtbank opvallende contante uitgaven. Zo kocht hij onder meer twee villa’s in Spanje en heeft grote cash bedragen gestort op bankrekeningen in Luxemburg.

Omdat de ontnemingsprocedure langer heeft geduurd dan redelijk is, geeft het hof een kleine korting. Het gerechtshof stelt de hoogte van het bedrag dat de man uiteindelijk moet betalen om precies te zijn vast op 1.575.472,00 euro.