Walther 9mm pistool © Carl Walther GmbH - Germany via Wikimedia Commons

Man die volgens justitie vuurwapens leverde aan familie op woonwagenkamp moet 4 jaar cel in

De rechtbank heeft een man, die volgens justitie wapenleverancier zou zijn van een familie op een woonwagenkamp in Oss, schuldig bevonden en veroordeeld voor wapenhandel.

Volgens de officier van justitie leverde de 44-jarige man uit Helmond langere tijd illegale vuurwapens en munitie aan de familie. De rechtbank oordeelt dat er onvoldoende bewijs is voor een directe link tussen de verdachte en aangetroffen wapens op het woonwagenkamp van de familie in Oss. De rechtbank kwalificeert hem daarom niet als wapenleverancier van die familie.

Volgens de advocaat van de verdachte maakte zijn cliënt zich bovendien helemaal niet schuldig aan illegale wapenhandel. Het zou gaan om antieke, airsoft of deco-wapens. Dergelijke wapens zijn vrijgesteld en niet strafbaar om in bezit te hebben of te verhandelen. Op basis van afgetapte gesprekken oordeelt de rechtbank dat het wel degelijk gaat over echte vuurwapens als M16’s, Walther P99’s, PPK’s en onderdelen en munitie daarvoor.

De rechtbank oordeelt dan ook dat de verdachte zich tussen 26 juli tot en met 12 augustus 2019 schuldig maakte aan de handel in en het bewerken van verboden vuurwapens. Hiervoor heeft de man een gevangenisstraf van vier jaar opgelegd gekregen.