Afgelopen week stonden een 68-jarige man en een 72-jarige vrouw meerdere dagen terecht voor de rechtbank in Amsterdam.
De man wordt verdacht van het opmaken en gebruiken van valse facturen voor een bedrag van ruim 50 miljoen euro en het witwassen van bijna 1,5 miljoen euro tussen januari 2017 en oktober 2023 in Nederland en Duitsland. De vrouw wordt vervolgd voor het witwassen van bijna 700.000 euro. Het Openbaar Ministerie (OM) eist een gevangenisstraf van 5 jaar en 6 maanden voor de man, en een straf van 4 maanden cel plus 180 uur taakstraf voor de vrouw.
Geraffineerde fraudeconstructie
De zaak draait vooral om de 68-jarige verdachte, die een geavanceerde btw-fraude opzette voor Nederlandse kledinghandelaren. Hij hielp hen bij het onterecht aftrekken van btw over inkopen in de EU. De handelaren kochten kleding zonder btw in bij leveranciers in Italië en Frankrijk, terwijl de verdachte hen valse facturen mét btw leverde via tien verschillende Nederlandse katvangerbedrijven.
Deze bedrijven, die op papier losstonden van de verdachte, werden gebruikt om de fraude te verbergen. De kledinghandelaren konden op deze manier de Nederlandse btw in hun aangifte aftrekken en hun kleding goedkoper aanbieden. Ondertussen boekte de verdachte valse inkoopfacturen in en droeg hij effectief geen btw af. Voor zijn diensten ontving hij een vergoeding van 7 à 8% per transactie.
In totaal liep er meer dan 50 miljoen euro aan valse facturen door de frauduleuze constructie, met een belastingnadeel van meer dan 10 miljoen euro. Het witgewassen geld werd onder andere gebruikt voor de aankoop van auto’s en een woning. De vrouwelijke verdachte zou van deze opbrengsten hebben geprofiteerd door onder meer in een huis in Duitsland te wonen en gebruik te maken van de aangeschafte auto’s.
OM: grote financiële en economische schade
Het OM benadrukte de ernst van de fraude. “Deze vorm van fraude leidt tot groot financieel nadeel voor de belastingbetaler,” aldus de officier van justitie. “Het gaat om misgelopen belastinginkomsten die uiteindelijk door andere burgers moeten worden aangevuld. Geld dat bedoeld is voor infrastructuur, onderwijs, zorg en defensie, waar verdachten wel van profiteren maar niet aan bijdragen.”
Daarnaast wees het OM op marktverstoring. Eerlijke kledingbedrijven konden moeilijk concurreren met de lagere prijzen die de frauderende handelaren hanteerden.
Naast de celstraffen eist het OM een ontneming van 1.760.765 euro bij de man en 240.072 euro bij de vrouw. Ook zes betrokken kledinghandelaren zullen zich op een later moment voor de rechtbank moeten verantwoorden. De rechtbank doet over zes maanden uitspraak in de zaak.