Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Man geconfronteerd met 20 jaar gevangenisstraf-eis voor dodelijke schietpartij in Haags café

Den Haag – Vandaag stond Robertico I., nu 42 jaar oud, voor de rechter waar het Openbaar Ministerie een gevangenisstraf van 20 jaar tegen hem heeft geëist vanwege zijn betrokkenheid bij een fatale schietpartij in een café in Den Haag uit 2015.

Het incident in het café aan de Herenstraat blijft gedeeltelijk gehuld in raadsels, ondanks uitgebreide beveiligingscontroles aan de deur, waarbij de verdachte uiteindelijk toch een vuurwapen naar binnen wist te smokkelen. Maar hoewel hij enkele minuten na de schietpartij op straat werd gefouilleerd door de politie en geen wapen meer bij zich had, slaagde hij erin om de volgende dag naar Brazilië te vluchten.

Niettemin lijkt er geen twijfel te bestaan over het feit dat hij de schutter was. Meerdere getuigen zagen hem op korte afstand op het slachtoffer richten en meerdere schoten afvuren. Het slachtoffer viel, kroop naar de uitgang, maar de verdachte bleef schieten. Forensische onderzoekers vonden vijftien kogelhulzen, waarvan er negen het slachtoffer raakten. Het aanwezige publiek zag hoe hij op straat voor de deur van het café vocht voor zijn leven en uiteindelijk overleed.

De exacte aanleiding voor het schietincident blijft echter onduidelijk. Beide mannen bevonden zich geruime tijd in het café en hadden al een vriendschappelijk gesprek gehad. “Maar er moet dus iets zijn gebeurd in het café waardoor de verdachte besloot te schieten,” zei de officier van justitie. “Ik vermoed dat er een ruzie is geweest, maar de verdachte heeft geen openheid van zaken gegeven. Hij neemt dus geen enkele verantwoordelijkheid voor zijn daden en toont geen berouw. De nabestaanden blijven achter met de vraag waarom hij die nacht besloot zijn wapen leeg te schieten op hun zoon, vader of neefje.”

De officier van justitie benadrukte dat het extra kwalijk is dat de verdachte schoot in een zo vol café. Sommige omstanders voelden de kogels langs hen suizen, een vriend van het slachtoffer werd daadwerkelijk vier keer geraakt en draagt nog steeds één kogel in zijn lichaam. Naast doodslag op het slachtoffer, wordt de verdachte ook beschuldigd van poging tot doodslag op deze vriend.

Dit jaar werden sommige getuigen opnieuw gehoord in de aanloop naar het strafproces. “Sommigen van hen waren zelfs nu nog emotioneel,” herinnerde de officier van justitie zich. “Het moet een vreselijk angstaanjagende gebeurtenis zijn geweest, en ze moeten ontzettend bang zijn geweest om zelf beschoten te worden. Toen ze moesten vertellen wat ze die nacht hadden gezien, beleefden ze opnieuw hoe bang ze waren geweest.”

De verdachte vertrok de dag na het schietincident naar Brazilië, waar hij later werd gearresteerd voor drugshandel en in mei vorig jaar aan Nederland werd uitgeleverd.

In Nederland had de verdachte al een strafblad. Sinds het begin van de eeuw had hij al meerdere langdurige gevangenisstraffen uitgezeten voor onder andere wapenbezit en poging tot doodslag. “Geweld en vuurwapens zijn al jaren een rode draad in zijn leven,” aldus de officier van justitie.

De rechtbank zal op een later moment uitspraak doen in deze zaak.