© Instagram

Man gepakt voor bouwen ketels gebruikt bij productie amfetamine, meth en in cocaïnewasserijen

Op woensdag 10 juli is een 52-jarige man uit de gemeente West Maas en Waal gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de productie van synthetische drugs.

De man wordt ervan verdacht ketels en andere noodzakelijke hardware te hebben gebouwd voor de productie van amfetamine, crystal meth en voor cocaïnewasserijen.

Cruciale Rol van Ketelbouwers

Voor de productie van synthetische drugs zijn gespecialiseerde ketels en andere hardware onmisbaar. Het bouwen van deze ketels vereist gedetailleerde kennis van de gebruikte materialen en de specifieke condities waaronder de ketels moeten functioneren, zoals druk en temperatuur. Ketelbouwers vormen een essentiële schakel in het productieproces van drugs. Uit onderzoek bleek dat de verdachte zijn ketels vervaardigde in een bedrijfspand in de gemeente West Maas en Waal.

Belangrijke Schakel in Drugscriminaliteit

De productie van synthetische drugs leidt vaak tot ernstige criminele activiteiten zoals liquidaties, geweld, witwassen en de vermenging van de onderwereld met de bovenwereld. Vanwege deze grote risico’s heeft de bestrijding van drugscriminaliteit hoge prioriteit, en treden politie en Openbaar Ministerie (OM) hier streng tegen op. Ketelbouwers hebben een faciliterende rol in de drugsproductie en zijn daarom een belangrijk doelwit in de strijd tegen drugscriminaliteit. In de afgelopen jaren is de professionaliteit van de gebruikte ketels sterk toegenomen, wat de aanpak van ketelbouwers des te crucialer maakt.

Eerdere Vonnissen

In 2021 voerde de politie Oost-Nederland een onderzoek uit waarbij drie verdachten werden aangehouden wegens betrokkenheid bij de productie van synthetische drugs. De hoofdverdachte in deze zaak was eveneens een ketelbouwer en kreeg een gevangenisstraf van zeven jaar opgelegd.

De arrestatie van de 52-jarige man in West Maas en Waal benadrukt de voortdurende inspanningen van de autoriteiten om de productie en verspreiding van synthetische drugs tegen te gaan. Het onderzoek naar de verdachte is nog in volle gang, en verdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.