Man heeft niets door en zit vijf jaar extra in de gevangenis door ‘klein foutje’

Een man die al in 2015 op vrije voeten had moeten zijn blijkt door een klein foutje van justitie ruim vijf jaar extra in de cel te hebben gezeten.

De bizarre zaak rond de 45-jarige Sio Agafili uit Samoa kwam recent aan het licht. De man werd in november 2008 tot zeven jaar gevangenisstraf veroordeeld in verband met een inbraak. Een maand later kwam daar vijf jaar cel bovenop voor een reeks andere diefstallen. Volgens het Samoaanse juridische systeem had de verdachte zijn straffen gelijktijdig uit moeten zitten. Ergens is iets fout gegaan want toen zijn eerste straf in december 2015 eindigde bleef de man vastzitten.

Een rechter ontdekte het foutje vorige week tijdens een nieuw strafrechtelijk onderzoek tegen Agafili. De man moest voorkomen vanwege een mishandeling tijdens een grote ontsnappingspoging in de gevangenis waar hij zat. De rechter draaide de beslissing direct terug en heeft de verdachte per direct vrijgelaten. De man zelf had ook niet door dat hij teveel straf had uitgezeten. Naar eigen zeggen verloor hij het tijdsbesef en wist niet van de te lange gevangenisstraf. Agili gaat nu een advocaat nemen om te worden gecompenseerd voor de vier jaar en acht maanden die hij teveel in de gevangenis heeft gezeten.