Man heeft ‘weilandverbod’ gekregen na misbruik lammeren en schaap

De rechtbank in Alkmaar heeft bepaald dat de 41-jarige Jan H. na het uitzitten van zijn straf drie lang tussen zonsondergang en zonsopgang niet in de buurt van vee mag komen.

De straf viel lager uit dan geëist werd door het Openbaar Ministerie (OM). De officier wilde dat H. vijf jaar lang werd verboden tussen middernacht en zes uur ’s ochtends buiten zijn woonplaats te komen. Daarnaast eiste de aanklager twee jaar cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk.

De rechtbank acht bewezen dat de man drie lammeren en een schaap heeft misbruikt. Hiervoor heeft hij twintig maanden cel, waarvan vijf voorwaardelijk opgelegd gekregen. De misbruik vond in 2016 en 2017 plaats op Texel.

De dierenmisbruiker liep in augustus tegen de lamp bij een alcohol- en drugscontrole. De man had een injectiespuit met veterinair glijmiddel en spanbanden bij zich, had gras en poep onder zijn schoenen en rook volgens de agenten die hem controleerden ‘sterk naar schaap.’

Op dat moment liep er al een onderzoek naar het misbruik van dieren op Texel. De politie verzamelde al sinds 2016 DNA-materiaal. De Texelaar, ook bestraft voor wapenbezit, heeft het misbruik ontkend. Na onderzoek bleek dat aangetroffen spermasporen zijn te herleiden naar de man.