Man in bijstand hoort cel eisen na tips via Meld Misdaad Anoniem over handel in namaak merkkleding

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een gevangenisstraf geëist tegen een man met een bijstandsuitkering een winkel met nep merkkleding in Den Haag.

Het onderzoek werd begin 2020 gestart na tips bij Meld Misdaad Anoniem. Volgens de melders zou er via Marktplaats en Instagram merkkleding worden aangeboden die mogelijk vervalst was. De advertenties leidden naar een gehuurd pand aan de Goudlaand in Den Haag dat was ingericht als winkel.

Agenten deden zich voor als klanten en kochten op 29 juni 2020 een Louis Vuitton zonnebril, een beige Canada Goose bodywarmer, een zwarte Stone Island jas en zwart met groene Dsquared2 schoenen. En dat allemaal voor het zachte prijsje van 390 euro. Op 1 juli 2020 werd 37-jarige man aangehouden, net als zijn minderjarige zoon die door zijn vader bij de illegale handel zou zijn betrokken. Die dag doorzocht de politie ook het winkelpand, de woning en de kelderbox en vond daar een grote hoeveelheid vervalste merkkleding.

De Hagenaar wordt verdacht van handel in namaak merkkleding en het witwassen van crimineel verkregen vermogen. De man had als enige legale bron van inkomsten een bijstandsuitkering. Op een rekening in Turkije stond rond de 100.000 euro en zijn minderjarige zoon had een Nederlandse bankrekening met daarop 85.000 euro die via tikkies daarop waren gestort. Daarover verklaarde de zoon dat die rekening in beheer en gebruik is bij zijn vader. Op deze rekening heeft het OM conservatoir beslag laten leggen.  

‘De slechte kwaliteit van deze nepgoederen levert schade op voor het imago. Door de handel in valse goederen wordt het vertrouwen geschaad dat consumenten in deze merken moeten kunnen hebben. Bovendien is dit oneerlijke concurrentie voor verkopers die wel netjes zaken doen.’ Aldus de officier van justitie. Tegen de man is 12 maanden cel geëist. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.