Man in Den Bosch aangehouden die met ‘bot’ verkopers online benaderde voor oplichting

De politie heeft in Den Bosch een man aangehouden voor online oplichting.

De 21-jarige verdachte misbruikte volgens de politie gegevens van slachtoffers en plaatste bestellingen bij webwinkels, deed aanvragen voor leningen en telefoonabonnementen en reageerde op verkoopadvertenties. Ook wordt de man verdacht van het namaken van de tikkie betaalsite om zo slachtoffers geld afhandig te maken.

In februari werd er aangifte van identiteitsfraude gedaan tegen de verdachte. Na onderzoek bleek al snel dat er meer gevallen van identiteitsfraude zouden zijn die gelinkt konden worden aan de verdachte. De man bleek een ‘bot’ te hebben gebouwd die honderden automatisch gegenereerde berichten naar verkopers stuurde met de vraag of het product nog te koop was en ze terug wilden bellen of mailen. Hierdoor werd één van zijn slachtoffers binnen 48 uur door 1200 personen benaderd. Een ander slachtoffer ontving in korte tijd zo’n 2000 berichten, telefoontjes en voicemailberichten.

De man werd dinsdagochtend door politieagenten in zijn woning aangehouden. Na de aanhouding werd de woning doorzocht door agenten en digitale specialisten. De verdachte zit vast voor verder onderzoek en wordt verhoord. ‘Met deze aanhouding laten we zien hoe belangrijk het doen van aangifte van computercriminaliteit is’, aldus de teamleider van het onderzoek bij de politie Oost-Brabant.